вторник, 29 май 2012 г.

Петиция

Оставете Стената, не убивайте мечтата!

За да подкрепите петицията, моля последвайте бързата връзка: http://www.peticiq.com/ostavete_stenata

С изграждането на Изкуствена стена за катерене в Спортна зала Стара Загора започва развитието на спортното катерене в града. През 2011 г. ТД "Сърнена гора" - АК "Железник" има за първи път участници в детските възрастови групи, в състезанията от държавния спортен календар на Българската федерация по катерене и алпинизъм. За първи път в града има детска школа по катерене. Имаме участници в почти всички състезания по катерене за деца и възрастни, държавните първенства по алпинизъм, алпиниади. Призовите медали неизменно окичват гърдите ни.
През 2012 г. Постоянната комисия по спорт и младежки дейности към Община Стара Загора, с новата си "стратегия за развитие на спорта" поставя под въпрос съществуването на Стената за катерене. Членовете на комисията не предлагат адекватно решение за излизане от ситуацията, която създават, а хвърлят въглените в ръцете на алпинистите, които при пълното разрушаване на съоръжението остават без възможност за провеждане на тренировъчни занимания.
Да спасим Стената, защото имаме нужда от нея! Да спасим Стената, за да не бъде поруган упорития труд на група хора, изградили сами така необходимото тренировъчно съоръжение и полагащи огромни усилия за усъвършестване и подобряване на своите умения!
Нуждаем се от разбиране и своевременна помощ, за да продължим да практикуваме любимия спорт, да усъвършенстваме уменията си и в последствие да ги прилагаме в реална обстановка, по скалните масиви на планинските вериги по целия свят.


История:
Алпийският клуб в Ст. Загора е основан през април 1959 г. по инициатива на тогавашния председател на туристическото дружество "Сърнена гора” Иван Дечев. Основатели стават 50 активни планинари. Пръв председател е Йордан Сарафски. Същата година Недялка Кирова завършва курс по алпинизъм в ЦПШ "Мальовица” и е първата правоспособна алпинистка.
Редовно членовете на клуба участват в републикански и други прояви, където се представят успешно.
Натрупали опит алпинистите от клуба обръщат поглед към по-високите върхове. Успешно са изкачени върхове в Алпите, Кавказ, Памир и Хималаите. Списъкът с изкачени емблематични върхове, технически най-трудни скално, скално-ледени стени и високи върхове е неизчерпаем.
Коста Канидис - като участник в българската хималайска експедиция през 1984 г. на връх Еверест, достига до 8530 м.н.в. Участва успешно в експедицията на десетият по височина връх на планетата, вр. Анапурна (8091 м.н.в.).
Жеко Вътев като участник в националния отбор през 2001 г. достига до 8020 м.н.в. на вр. Броуд пик в подготовка за изкачването на вр. К-2, вторият по височина след Еверест. През 2003 г. Жеко е един от хората прокарали български премиерен маршрут по северната стена на вр. Тхалай Сагар в Гархвалските Хималаи, Индия. Изкачването е оценено високо в международната катерачна общност. Публикация за него намира място на страниците на престижното американско годишно издание American alpine journal.
В началото на 2012 г. Григор Вътев и Дамян Чолпанов, заедно с Никола Леваков осъществяват второ, след премиерното изкачване, преминаване на технически най-сложен маршрут по южната стена на най-високия в Патагонските Анди, вр. Фиц Рой.
Членове на клуба са основатели на клуба по пещерно дело.
Основният състав на отряда на Планинската спасителна служба, основан през 1962 г. и досега е от членове на Алпийския клуб.
За подпомагане на тренировъчната дейност, за развитие и усъвършенстване на техническите умения, издръжливостта и силата на алпинистите, по западен образец се заражда идеята за изграждане на изкуствена стена за катерене.
Усилията постепенно дават резултат. Членовете на УС на ТД Сърнена гора през 2009 г. решително застават зад идеята, зародила се преди повече от 15 години. На представителите на постоянната комисия по спорт и младежки дейности към Община Стара Загора са представени проекти и снимков материал на стени, изградени в многофункционални спортни зали в страни от Западна Европа. Членовете на комисията разбират и оценяват необходимостта и целесъобразността от изграждане на подобно съоръжение.
През 2009 г. във връзка с РЕШЕНИЕ № 705 от 22.09.2009 г. (http://www.starazagora.bg/images/stories/municipal_council/archive/34/prepis_705.pdf) на Общински съвет Стара Загора е изготвен конструктивен проект за изграждане на изкуствена стена за катерене в Общинска спортна зала Стара Загора (бивша ДЗУ).
В началото на 2010 г. започва изграждане на стената. Три месеца отнема набавянето на материали, сглобяването на конструкцията, разкрояване и закрепване на плоскостите от многолистов шперплат, полагане на посипка и финална декорация. Съоръжението е официално открито лично от заместник кмета на гр. Стара Загора на 11.05.2010 г. като част от мероприятията на традиционно честваните всяка година "Дни на Алеко" в Стара Загора. Градът на липите се сдобива с еднa уникалнa придобивка. Туристическо дружество Сърнена гора поема изцяло финансирането на проекта.
През 2011 г. по случай годишнината от окриването на съоръжението е организирано първото по рода си състезание по катерене в Стара ЗагораУчастват представители на катаречни клубове от Пловдив, Варна, Казанлък и разбира се момчетата и момичетата от Стара Загора.
До ден днешен Стената за катерене функционира пълноценно и дава сили на възпитаниците на алпийския клуб да постигат върхови резултати в националните спортни прояви от календарния план на Българската федерация по катерене и алпинизъм, както и в международен план при изкачване на технически сложни скални стени и върхове в Европа, Азия, Южна и Северна Америка, Африка.

Григор Вътев

1 коментар:

  1. Подкрепям призива за запазване на Стената в Стара Загора!

    http://www.ski.bg/wmview_bg.php?ArtID=9805&fen=0

    Ясен Георгиев
    Главен редактор/ИД
    WWW.SKI.BG

    ОтговорИзтриване